Енигма бр. 2062, 23. 03. 1999.

ЗМИЈИНЕ НОГЕ

У НАРОДНИМ изрекама, пословицама и изразима, које користимо у свакодневном говору, најчешће се спомињу животиње. Данашњем градском човеку то може бити мало чудно јер је готово заборавио да је човек потекао из природе и да је вековима са њом и у њој живео и много од ње научио. Отуда је и израз "крије као змија ноге".

Када неко нешто крије или се бар труди да нешто вешто сакрије у народу се каже да "крије као змија ноге". Па, змија нема ноге, сигурно сте помислили, али и за то има објашњења.

Народно предање каже да су змије некада, док је њима управљао свети Теодор, имале ноге. Ишле су усправно и уједале људе. Кад су се људи пожалили светом Теодору он их је научио да се бране штаповима, а змије је казнио тако што им је одузео ноге и осудио их да се вуку по земљи.

Верује се да је змија имала девет ногу и да их показује, тачније њихове остатке, када је човек баци у ватру. А како и не би кад се на ватри све тајне откривају.

Ноге је, по народном веровању имала и Краса, змија из раја, али када је преварила Еву и Адама названа је змијом и изгубила ноге, наравно по казни.