Енигма,  2000.

Биљке у хришћанској симболици

Врт добра и зла


     БИБЛИЈА не прецизира које врсте је било дрво познања, али предање за праочински грех оптужује јабуку. Мало је познато, међутим, да јабука симболизује и васкрсење. Хришћанска симболика биља је библијског, светоочинског или народног порекла и веома је широка. Библија помиње шездесетак врста из биљног света које имају разна значења, намену и лепоту.

    За праочински грех каткад се оптужује и смоква чији је лист покривао голотињу Адама и Еве. Христос је, по јеванђелисти Марку, проклео једну смокву да не рађа. И пророк Јеремија говори о "злој смокви". Она је упркос томе била цењен плод. Неки свети оци су је због сласти поредили са Светим Духом.

    У хришћанској симболици је, мало биља са негативном конотацијом. Пре свега то су трска и трње који означавају Христово страдање, затим нарцис који симболизује себичност, а ни коприва и кукољ се не могу похвалити позитивним значењем.

    Можда најкарактеристичнији хришћански симболи су маслина и лоза. У Светом писму маслина је знак благослова, плодности, Божје мудрости. Маслинова гранчица насликана уз Христа или архангела Гаврила означава мир или измирење човека са Господом. И за Грке је маслина била симбол мира, док се код Јевреја маслиновим уљем вршило помазање оних "који љубе правду и мрзе безакоње". Праксу настављају и хришћани. Из Библије сазнајемо да Христа симболизује чокот лозе, виноградар је Бог, а верник је грозд кога нема без чокота. Производом лозе - вином, заједно са хлебом, верници се причешћују и сједињују са Христом. У Старом завету жена која има много деце пореди се са "родном лозом".

    ШЉИВА у хришћанском предању симболизује верност, ТИКВИЦА - васкрсење, ЗУМБУЛ - разборитост и мир, ЛОВОР - победу, дуговечност и честитост, МАК - плодност, ПАПРАТ - понизност и поштење, а КАРАНФИЛ - несебичну љубав. Детелина са три листа асоцијација је на Свето тројство. По предању часни крст је био од кедра, шимшира и кипариса. На месту крста, на Голготи, изникао је БОСИЉАК чија је примена у црквеним обредима велика. БАДЕМ симболизује цркву, а за ЈЕЛУ се верује да је одабрана за небо. БРЕСКВА је "плод спаса" и означава ненаметљивост. 

    При уласку у Јерусалим Христос је поздрављан ПАЛМИНИМ гранчицама. Палма је симбол благослова и њоме се украшавају храмови у  оним поднебљима где расте ова биљка. Зимзелена медитеранска биљка мирта је нама мало позната, али је у библијској симболици веома распрострањена. Она означава радост, победу, богоугодан живот, а код Јевреја је то и женско име. Значења биља у хришћанству  проширивали су временом фрескописци и иконописци сликајући га крај Христа, Богородице или светитеља. Уз Богородицу и на њеној одори најчешће се сликају ружа без трња (симбол чистоте и победе), перуника, пшеница, љубичица (симбол понизности), љиљан, храст, јабука,  лимун или јагода. У "Песми над песмама" јабука означава лепоту па је иконописци стављају у руке Богородице.

    Поред најчешћег сликања Христа са трновим венчићем има иконописачких представа Христа и са храстом, већ поменутом палмом (као знаком мучеништва) и лозом, трешњом као рајском воћком у руци, трском, врбом, маком, маслачком или крушком.