Енигма бр. 2058, 26. 01. 1999.

Како су у наш језик ушле поједине изреке?

ОД ШТЕТЕ ЗИМА

Рекао ми је да нема зиме, а учинио ми је медвеђу услугу док сам чекао ко међед дрењке - пожалио се један старац на пијаци своме пријатељу. У ову једну реченицу вешто је сместио два израза и једну изреку које и сами, сигурно, често употребљавате не размишљајући много о њима.

Израз "нема зиме" у пренесеном значењу казује да "нема проблема", "нема опасности", "без бриге". У наш језик је стигао као и многи други изрази, погрешним тумачењем стране речи. Реч "зимиа" у грчком језику значи штета. Њу су из грчког преузели и у наше крајеве донели Цинцари. Међутим, реч "зимиа" наш народ је чуо као зима па је тако "нема зимиа" (нема штете) код нас постало "нема зиме". Кад смо већ код штете, за њу се најчешће оптужује медвед. Наиме, израз "медвеђа услуга" употребљава се када неко у најбољој намери, случајно, својим понашањем нанесе другоме штету или зло. Какве везе то има са медведом, објашњење смо пронашли у причи коју је први забележио славни руски баснописац Крилов. У тој причи пустињак и медвед су били добри пријатељи. Тако, једном, док је пустињак спавао, око главе му је шетела мува и реметила сан. У жељи да одбрани пријатеља од напасти медвед узе велики камен и баш у тренутку кад је зунзара слетела на пустињаково чело, он свом снагом удари по њој. Убио је муву, али и пријатеља и тако му учинио медвеђу услугу.

За особе које нешто безнадежно и дуго чекају каже се у народу да "чекају ко међед дрењке". Прича по којој је настала ова изрека казује да се меда сматра не само неспретном већ и наивном животињом. Познато је да је медвед велики љубитељ воћа, па кад се у пролеће пробуди после зимског сна пажњу му најпре привуку већ расцветале дрењине. Убеђен да ће дрењина убрзо донети плодове он седне под њену крошњу и стрпљиво почне да чека. Али, то чекање потраје до дубоко у јесен када дрењина тек зри.

Зима је, медведи спавају па сте тако бар до пролећа сигурни да неће бити штете, а потрудите се да на време засадите дрењине. На јесен ће се меда у сласт најести и опет утонути у зимски сан. Тако ћете током целе године бити заштићени од медвеђих услуга.