Енигма, бр. 2054, 1. 12. 1998.

Рог за неверство

СИГУРНО сте се некада запитали зашто се преварени муж назива "Рогоња, одакле потиче израз "Медени месец" или како је настала изрека "Бирала Бирка ћоравог Мирка". Од многобројних израза и фраза које употребљавамо у свакодневном говору, а да и не слутимо како и где су настали, намерно смо за ову прилику изабрали да вам објаснимо ова три везана за брак и љубав. Иде зима и сигурно ће вас у овим оскудним временима најбоље и најчешће грејати ваша друга половина. Могли бисте у једном од загрљаја да испричате и следеће приче.

Када неко много бира, па на крају, најчешће по мишљењу околине, направи ипак лош избор, обично се каже "Бирала Бирка ћоравог Мирка". Ова изрека настала је на Косову. Предање каже да је постојала девојка стасала за удају која је дуго одбијала просце чекајући оног правог. У међувремену су се поудавале све њене другарице, па и најмлађа сестра, а она је остала сама. Али, једног дана појавио се извесни удовац много старији од ње и запросио је. У страху да ће остати уседелица девојка је одлучила да се уда за њега. Родитељи су били очајни и мајка је села да разговара са ћерком. Пошто је девојка ипак остала при својој одлуци мајка изрече: "Бирала Бирка ћоравог Мирка".

А када сте већ направили избор, по вама сигурно најбољи, долази "медени месец". Овим изразом обично се назива први месец брачног живота. Он потиче из романа "Задиг или Судбина" чувеног француског филозофа и књижевника Волтера (1694-1778). У трећој глави овог романа пише: "Задиг је искусио да је први месец брака, као што је описао у књизи Зенд, медени месец, а други је - пелинов месец" Овде се Волтер ослонио на старо источњачко искуство да су први дани у браку испуњени срећом и задовољством, што симболизује мед, а касније животним проблемима и невољама, што симболизује пелин. Ова симболика богато је коришћена и у нашем народном стваралаштву. Поред овог основног значења ("први месец или прво време живота у браку") овај израз се користи и да означи брачно путовање одмах после венчања.

Једна од брачних невоља коју симболизује пелин јесте и брачно неверство. Када жена превари мужа каже се "набила му рогове", а несрећни муж се назива "рогоњом". А какве везе има љубавни чин са роговима?! Осим у овом изразу, данас више немају никакве везе, али некада су били у узрочно последичној вези. Наиме, један од француских краљева (а није ни битно који јер су сви по том питању били исти) када је хтео да освоји неку дворкињу или контесу, обичавао је да њеног супруга пошаље у лов. Као доказ извршења краљеве наредбе преварени муж је морао да донесе јелење рогове. иако су многи од њих знали о чему се ради, од судбине и назива "рогоња" који су добијали међу дворском кликом, нису могли да побегну јер "краљевска се не пориче".