Вечерње новости 23. 9. 1997.

 

МИЈО МИЈУШКОВИЋ, МАЈСТОР СКУЛПТУРА У КАМЕНУ И ДРВЕТУ

Црни обелиск

ИЗРАЗ хладан као камен потпуно губи смисао после сусрета са топлим и нежним каменим скулптурама вајара Мија Мијушковића (1931). Са лепотом дела овог уметника из Црне Горе публика се тренутно може срести на његовој самосталној поставци скулптура у камену и дрвету у Галерији Природњачког музеја на Калемегдану.


ЈАЧИ И ОД -  ГРОМА:
Мијо Мијушковић 

Аутор 30 самосталних изложби и добитник великог броја признања за ликовно стваралаштво, Мијушковић се од почетка определио за природу. Дуго је радио скулптуре у дрвету, док последњих 15 година обрађујући камен трага за његовом унутрашњом лепотом, за "душом камена".

Свака стена је, заправо, црна кутија времена које је протицало и остављало свој траг - каже Мијушковић. Када скинем површни слој и стигнем до суштине, дајем форму којом преносим осећања. А, управо, она ме и воде у стваралачком чину јер никада не знам какав ће финални облик скулптура да има.

 Изложени су и делови неколико циклуса скулптура рађених од камена са свете земље из Хиландара, Острога, Гизе и Тебе у Египту, Лепенског Вира.

 - Последњих година заокупљен сам скулптурама које радим од камена који сам пронашао у цркви Свете Петке у Спичу у Црној Гори. То је један чудан спој два камена различите тврдоће. Идеално обрађујем кречњак, а остављам аутентичан овај тврђи - рожњац. Може се рећи да су те скулптуре камена у камену - објашњава Мијушковић.

 Изложене су три скулптуре у дрвету. Једна - урађена од хиљадугодишње маслине, а друге две од острошког бреста који се помиње још у доба Василија Острошког и има место у историји. То дрво је било симбол отпора и живота јер су га са Омер-пашом Латасом, на челу, Турци палили неколико пута, а он се непрестано обнављао.

 - Опстао је брест све до наших дана када га је ударио гром, а неки немарни људи посекли тестерама. Било ми је веома жао, па сам од тог дрвета направио десетак скулптура, а ове две симболизују живот и смрт - додаје вајар.

 Посебну целину изложбе чини омаж великом научнику Милутину Миланковићу, професору небеске механике и историје астрономије.